Deze 6 vragen moet u zich zeker stellen tijdens het opstellen van een perimeterbeveiligingsplan

June 1, 2021

Inleiding: Voorbereid zijn is alles.

Er is meer nodig om een perimeter te beschermen dan alleen een hoog hek met prikkeldraad. Een goed beveiligde perimeter bevat verschillende verdedigingslagen die worden versterkt met robuuste beveiligingsoplossingen. En om te zorgen dat deze elkaar optimaal aanvullen heeft u een plan nodig.

Meer dan ooit beseffen bedrijven hoe belangrijk het is om criminelen tegen te houden voordat ze eigendommen kunnen beschadigen of klanten of werknemers kunnen kwetsen. De wereldwijde markt voor perimeterbeveiliging bedroeg in 2020 rond de 17,4 miljard euro (volgens IFSEC Global, onder verwijzing naar Research and Markets, een toonaangevend bedrijf voor marktonderzoek), en zal alleen nog maar groeien.

Desondanks bestaat er nog steeds een fundamenteel probleem: Velen hebben nog steeds moeite met het ontwikkelen en implementeren van een uitgebreid perimeterbeveiligingsplan. Daarom werkt u best met ervaren, gekwalificeerde installateurs. Om zeker te zijn dat het opstellen van het beveiligingsplan goed verloopt, kan het geen kwaad dat u zelf op de hoogte bent van de belangrijke aspecten bij het opstellen van een plan.

Om u bij dit proces te helpen, hebben we de zes belangrijkste vragen samengevat die u kunt stellen bij het ontwerpen van uw blauwdruk voor perimeterbeveiliging:

  1. Hoe definieert men “perimeter”?
  2. Is de technologie die we willen gebruiken up-to-date?
  3. Zullen klimaat- of omgevingsomstandigheden invloed hebben op de detectie?
  4. Wie ontvangt bij detectie de waarschuwing, en hoe ontvangen zij deze?
  5. Hoe kan men vaststellen wat de waarschuwing heeft veroorzaakt?
  6. Welk detectieniveau heeft de eindklant nodig?

Hoe definieert men “perimeter”?

Perimeters zijn alle grenzen die een gebied afbakenen of beschermen, en perimeterbeveiliging bestaat uit het beveiligen van kwetsbare locaties of structuren binnen die perimeters.

Bij het ontwikkelen van een perimeter beveiligingsplan, is een van de eerste dingen die u moet overwegen de grootte van de perimeter. Meestal zijn er meer hekwerken en beveiligingsoplossingen nodig om langere perimeters te beveiligen. Ook de vorm van de perimeter is van belang: perimeters met veel bochten en hoeken kunnen een uitdaging vormen voor een heel aantal perimeterbeveiligingssoplossingen (meer hierover vindt u terug in onze ultieme buitendetectiegids).

Het uitwerken van een plan is dus sterk afhankelijk van het domein, maar er zijn toch een aantal constantes. Daarom is het belangrijk om na te denken over de volgende punten:  

Identificeer alle in- en uitgangen: Over het algemeen dringen indringers het liefst door deze gebieden binnen, omdat ze vaak het gemakkelijkst te doorbreken zijn.

Onderzoek de fysieke perimeter: De fysieke omtrek kan bestaan uit muren, hekken of andere omgevingsstructuren of barrières, en soms uit natuurlijke vegetatie.

Denk na over de gevolgen van een inbreuk: Moet de klant worden gewaarschuwd wanneer een indringer een omheining doorbreekt, of is de afstand of de richting van de beweging van de indringer belangrijker voor een waarschuwing? Het is van cruciaal belang om de kritische en niet-kritische aard van het terrein te zien als concentrische cirkels, waarbij het centrum het meest kritisch is en van daaruit naar buiten toe evolueert. Men kan dit vergelijken met een ajuin, waarbij elke schil een “verdedigingslinie” vertegenwoordigt.


Is technologie die we willen gebruiken up-to-date?

Het is om een paar redenen belangrijk om de meest recente beveiligingsoplossingen te gebruiken. Enkele daarvan zijn:

– In overeenstemming blijven met de regelgeving: Dit is vooral relevant voor organisaties in de gezondheidszorg, of ondernemingen die voor federale agentschappen werken. Deze zijn vaak wettelijk verplicht om hun beveiligingsoplossingen up-to-date te houden om boetes te voorkomen.

Gezondheidszorginstellingen moeten bijvoorbeeld volgens de wet van 7 April 2019 (in België) hun sites beveiligen tegen (digitale) inbraak. Deze wet geeft ook aan dat zij hun beveiligingsoplossingen regelmatig moeten bijwerken om inbreuken op de fysieke infrastructuur en gegevens te voorkomen.

– Verbetering van de productefficiëntie: Technologieën op het gebied van videobewegingsdetectie zijn geëvolueerd van pixelgebaseerde analyse naar een slimmere, objectgebaseerde detectie die kan waarschuwen op basis van objectgrootte en -snelheid. IP-apparatuur wordt steeds krachtiger. Dit hebben we vooral te danken aan  de opkomst van Edge A.I. Hierdoor gebeurt de verwerking van de opgenomen beelden op de apparatuur zelf, of zoals het geval is bij Secury360 op een aparte module. Edge A.I kan geavanceerde analyses uitvoeren voor detectie, en hierdoor het aantal valse alarmen sterk verminderen (Meer over Edge A.I kan u hier terugvinden).

Dit kan op een aantal manieren voordelig zijn. Verplaatsing van de verwerking naar de rand betekent dat de verwerkingskracht van de centrale server kan worden benut voor andere activiteiten, waardoor de hardwarekosten of de bandbreedte voor het uitvoeren van dezelfde taak kunnen worden verminderd.

Het gebruik van edge-apparaten (in tegenstelling tot cloud-gebaseerde oplossingen) voor het uitvoeren van geavanceerde toepassingen maakt het ook mogelijk om een systeemstoring te isoleren. Stelt u zich het eens voor: De centrale server waarop geavanceerde analyses worden uitgevoerd valt uit. En het bedrijf van uw klant verliest in een keer alle analyse capaciteiten (in sommige gevallen zelfs opnamecapaciteit), op alle aangesloten apparaten. Een gedistribueerd systeem met Edge A.I isoleert het verlies zodat alleen de betrokken apparaten aangetast worden wanneer er een storing optreedt.

– Bescherming tegen cyberaanvallen: Internet of Things (IoT)-technologie, zoals IP-camera’s en andere eindpunten, is van nature verbonden met netwerken en kan daardoor kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Distributed Denial-of-Service-aanvallen, beter bekend als DDoS-aanvallen, nemen volgens een rapport van Deloitte toe in aantal en omvang.

Deze kunnen beveiligingsoplossingen lamleggen door systemen te laten crashen of, op zijn minst, de toegang tot videobeelden te blokkeren. Het downloaden van de nieuwste updates en patches voor oplossingen kan helpen om bedrijven beter te beschermen tegen cyberdreigingen. Bij geavanceerde installaties zoals Secury360 kunnen alle updates uitgevoerd worden vanop afstand door ons, waardoor u en de eindklant altijd up-to-date blijven.

Wanneer u nadenkt over updates van oplossingen, vraag uzelf dan af of u ook hebt onderzocht hoe andere detectiemethoden, zoals omheinings- en aardlussen, passief infrarood, radar, dubbele sensor, microgolven, thermische camera’s, omroepluidsprekers en verlichting, passen in uw totale perimeterbeveiligingsplan. En ga na of de technologie openstaat voor integratie of als een geheel werkt via een gemeenschappelijk platform. Dit kan nogal ingewikkeld worden, en men neemt best geen risico’s.

Zullen klimaat- of omgevingsomstandigheden invloed hebben op de detectie?

Klimaat- en omgevingsomstandigheden zullen altijd van invloed zijn op beveiligingsapparatuur en het detectieniveau. In scènes met extreme verlichting of tegenlicht – zoals camera’s die op een opkomende of ondergaande zon zijn gericht, of ’s nachts werken – kunnen analoge camera’s bijvoorbeeld moeite hebben om duidelijke beelden te produceren. In dat geval zijn IP-camera’s met een groot dynamisch bereik of thermische technologie geschikter om te gebruiken.

Verlichting is echter niet het enige potentiële probleem waar beveiligingsprofessionals mee te maken kunnen krijgen. Beeldstabilisatie kan een probleem worden wanneer camera’s blootgesteld worden aan harde wind of zelfs gemotoriseerde apparatuur. Elektronische beeldstabilisatie (EIS) kan het trillen verminderen dat wordt veroorzaakt door hoge en lage amplitudetrillingen en wind.  Andere vormen van perimeterbeveiliging, zoals trillingssensoren zijn hier ook gevoelig voor.

Voor voorzieningen die in extreme omstandigheden werken, moeten eigenaren en installateurs rekening houden met meer dan alleen de functies en kenmerken van beveiligingsoplossingen. Hier zijn nog enkele andere aspecten die men best in het hoofd houd:

– Vochtigheid: Als zich condens vormt in een cameralens, kan dit zowel beelden vertroebelen als elektronica aantasten. Camera’s die aan constante luchtdrukveranderingen en hevige regenval worden blootgesteld, kunnen ervoor zorgen dat afdichtingen en andere onderdelen barsten, waardoor zich binnenin vocht kan ophopen. In vochtige omgevingen kiest men dus best voor premium camera’s. De beste (maar ook duurdere modellen) houden vaak rekening met vochtigheid, en bevatten interne ventilatoren en/of sneldroogtechnologië.

– Omgevingsfactoren: Kustlocaties met een hoog zoutgehalte in de lucht kunnen beveiligingsapparatuur na verloop van tijd aantasten. Hetzelfde kan worden gezegd van voedsel-, medische en clean room-productiefaciliteiten waar zeer agressieve reinigingschemicaliën worden gebruikt. Als u apparatuur in dit soort omgevingen installeert, kunt u corrosie door zeewater (en zelfs reinigingsmiddelen) voorkomen door gebruik te maken van camera’s die geschikt zijn voor buitengebruik. Deze hebben typisch behuizingen van roestvrij staal, of zijn volledig van polycarbonaat.

– Temperatuur: Werken in “arctische” omstandigheden? IJzige temperaturen zorgen voor bevriezing en erosie, en verhinderen zo dat onderdelen goed werken. Als de camera geen sneldroogtechnologië of temperatuurregeling heeft, kan er zich ijs op de lens vormen. Dit heeft wazige beelden tot gevolg, of kan ervoor zorgen dat de camera niet (of niet goed meer) opstart.

– Bevestiging: Oppervlaktes kunnen verschillen, en niet elk oppervlak is hetzelfde. Camera’s die bijvoorbeeld op poreuze muren worden gemonteerd, of op muren waar extreme temperatuursoverdracht mogelijk is (van warm naar koud), kunnen aan meer vocht worden blootgesteld. Door rekening te houden met de montage vóór de installatie, kunnen de camera’s beter beschermt worden tegen barre omgevingsomstandigheden en extreme temperatuurverschillen.

Wie ontvangt bij detectie de waarschuwing, en hoe ontvangen zij deze?

Om perimeters altijd en op meerdere locaties te bewaken, wordt vaak gebruikgemaakt van (IP)-cameradetectietechnologië, met toegang op afstand. Met deze oplossingen kan beveiligingspersoneel de perimeters bewaken. Zo kunnen ze op “klassieke” wijze monitoren observeren vanuit een meldkamer, door de faciliteiten patrouilleren of off-premise een mobiel apparaat gebruiken. Ook de Secury360 oplossing laat het toe om op afstand de situatie in de gaten te houden, 24/7. De app (beschikbaar voor IOS en Android) geeft uw klanten de flexibiliteit om te kiezen wie op de hoogte gehouden wordt. Het veiligheidspersoneel, de eigenaar….

Oplossingen voor perimeterbeveiliging evalueren ook situaties en waarschuwen het personeel alleen als er een echte bedreiging is. Door niet-bedreigende onderwerpen of gebeurtenissen te negeren, hebben medewerkers een betere kans om de aard van het risico te verifiëren en op de juiste manier te reageren.


Toch laten op dit vlak veel systemen te wensen over: ze laten toch een hele boel valse meldingen door. Daarom is het belangrijk dat uw perimeterbeveiliging zo accuraat mogelijk is (met als gevolg het minimale aantal valse meldingen). Deze kunnen namelijk het personeel overbelasten waardoor er fouten gemaakt worden. De meerderheid van conventionele oplossingen rekenen de kost van valse meldingen ook door aan de eindgebruiker: U.

Dit is waar het unieke concept van Secury360 zich onderscheid van andere perimeterbeveiligingsoplossingen. Secury360 maakt namelijk gebruik van een locatie getraind A.I. model. Als 2 de verificatie werken wij samen met lokale gecertificeerde alarm centrales.

Dit niveau van beveiliging helpt bedrijven op vier manieren:

–  Valse alarmen kunnen bedrijven honderden, zo niet duizenden euros kosten: En het overgrote deel van meldingen is vals.  Als een politiepatrouille zich moet verplaatsen bij een valse melding en er is geen sprake van inbraak, loop je het risico om juridisch vervolgd te worden. Dit kan leiden tot boetes en zelfs strafrechtelijke veroordelingen.

– Vermindert materiële schade en verliezen: Snel reageren op een inbreuk op de perimeter helpt de schade aan of het verlies van eigendommen te voorkomen. Faciliteiten die niet over de juiste oplossingen en protocollen voor perimeterbeveiliging beschikken, lopen een verhoogd risico op inbreuken en materiële schade.

-Vermindert morele schade: Vaak is de materiële schade niet het ergste bij een inbraak. Het verlies van vertrouwen, en een onveilig gevoel zijn niet te onderschatten, vooral wanneer er ingebroken wordt in de privé. Bovendien kan gezichtsverlies geld kosten – logistieke bedrijven en bedrijven die actief zijn in warehousing zijn hier vooral gevoelig aan. Logisch ook, wie wil nu zijn goederen plaatsen in een omgeving die als “slecht beveiligd” aanschouwt wordt?

– Bedrijfsonderbrekingen verminderen: Oplossingen voor perimeterbeveiliging kunnen het aantal of de gevolgen van bedrijfsstoringen als gevolg van valse alarmen verminderen. Vooral bedrijven met gevoelige sites (gezondheidssector, overheid, pharma) hebben hier veel te verliezen.

Hoe kan ik vaststellen wat de waarschuwing heeft veroorzaakt?

Met de juiste perimeterbeveiligingsoplossing wordt het een stuk eenvoudiger om te identificeren wat een alarm heeft veroorzaakt, of wie de bedreiging is.

Zo produceren thermische camera’s met intelligente videoanalyse niet alleen aanzienlijk minder valse alarmen dan optische camera’s, zijn ze ook minder gevoelig voor zware omgevingsomstandigheden, zoals regen, sneeuw en mist. Sommige thermische camera’s zijn ook uitgerust met EIS (elektronische beeldstabilisatie) om ze stabiel te houden in winderige omstandigheden.

Natuurlijk kunnen thermische camera’s slechts tot op zekere hoogte de bedreiging fysiek detecteren. Maar wanneer ze worden gecombineerd met mogelijkheden voor bewaking op afstand, kunnen thermische camera’s het personeel snel waarschuwen. Zo kunnen zij de dreiging persoonlijk of met behulp van visuele camera’s verifiëren.

In omgevingen met slechte of extreme verlichting kan beveiligingsapparatuur problemen hebben met het correct identificeren van indringers. Een voorbeeld hiervan zijn camera’s die rechtstreeks zijn gericht op voertuigen met sterke koplampen. Oplossingen die zijn uitgerust met een groot dynamisch bereik kunnen de omgeving in wezen herstructureren. Zo kunnen objecten beter bekeken worden in omgevingen met een breed scala aan lichtomstandigheden.

Een ander idee is om camera’s te gebruiken die zijn uitgerust met 950nm infrarood licht, omdat deze donkere scènes verlichten. Hoewel IR geen natuurlijke kleuren produceert, zijn IR-camera’s met 950nm geweldig voor heimelijke situaties omdat het licht (quasi) onzichtbaar is voor het menselijk oog.

Toch hebben IR-camera’s, net als elk ander type oplossing, enkele zwakke punten:

  • Zo ze zijn minder efficiënt bij nat weer, omdat waterdruppels reflecties en brekingen kunnen veroorzaken die terugkeren naar de visuele camera. Hierdoor neemt de bruikbaarheid van de beelden af.
  • Het is meestal effectiever wanneer het licht weerkaatst wordt door meerdere objecten, om de omgeving over te spoelen. In omgevingen met echt donkere of heldere objecten kan het IR-licht niet goed weerkaatsen.
  • Criminelen kunnen een IR-licht met een lagere golflengte zien omdat het een zwakke, rode gloed heeft (zoals in de films) en proberen de camera of behuizing te vernielen.
  • Tenslotte kunnen scènes die te donker zijn opgehelderd worden door bijkomende lichtbronnen. Deze werkwijze helpt om indringers beter te identificeren, hoewel dit op de lange termijn de totale kosten van de perimeterbeveiliging kan verhogen.


Welk detectieniveau heb ik nodig?

Een belangrijk aandachtspunt voor beveiligingspersoneel zou het elimineren van blinde vlekken langs perimeters moeten zijn. Is het bijvoorbeeld net zo belangrijk om een bedreiging duidelijk te detecteren op 5 meter als op 500 meter? Als het antwoord “ja” is, kijk dan verder dan de specificatiebladen van een oplossing en evalueer de hele situatie.

Alle producten kunnen falen als ze niet op de juiste manier worden geïnstalleerd en geïmplementeerd. Kennis van de praktische toepassingen van perimeterbeveiligingstechnologie in de praktijk en van de detectiegrenzen kan het personeel helpen bij het ontwikkelen van betere oplossingen.

Bijvoorbeeld, een thermische camera die een bereik heeft van 500 meter is geweldig voor een afrasteringslijn, maar wat als de operator moet weten of de indringer een mens of een dier is? Deze parameters kunnen het model en het detectiebereik beperken op basis van de systeembehoeften, de omgevingsomstandigheden en het totale terrein.

Secury360 is de eerste, gepatenteerde buitendetectie oplossing met locatie getrainde Edge A.I., en is geschikt voor woningen en bedrijfspanden.  Bovendien werken wij enkel met erkende, gekwalificeerde beveiligingsinstallateurs.

Bent u geinteresseerd om ook Secury360 partner te worden?

Zelf Secury360 partner worden?

Wordt partner via onze partner pagina hieronder.

Meer zoals dit: